Een rustige bovenkamer in crisistijd
KOEKOEK! Denk jij af en toe ook: ‘Waar ben ik in beland’? Het zijn rare tijden en het is de kunst om je hoofd koel te houden en zelf aan het roer te blijven staan. In deze blog geef ik je een inkijkje in jouw bovenkamer in crisistijd. Dat in paniek raken eigenlijk een hele normale reactie is maar dat je het ook in je hebt de controle weer over te nemen, wat in het normale leven al heel fijn is maar nu des te meer.
In deze tijd is het zeker niet gemakkelijk om je focus te houden en de onzekerheid niet te overhand te laten nemen. Hierin ben je niet raar, overdreven of overgevoelig. Dit is een hele normale reactie van ons brein op angst en gevaar. En als je niet oppast neemt dit ook de overhand, aan jouw de schone taak om met je bewustzijn de regie te pakken en niet mee te gaan in de paniektoestand van je brein.
Klinkt mooi hè? Maar hoe doe je dat dan? Hiervoor is het eerst interessant eens te kijken naar wat er op dat moment precies gebeurt. In een situatie van crisis schieten we gemakkelijk in de stress. Deze basisreacties worden gevoed door het reptielenbrein, dit gedeelte van ons brein heeft één hoofdtaak en dat is overleven.
In staat van paniek of stress heeft je brein daarom twee automatische reacties:
- Vechten
In deze stand neemt je boosheid de overhand en geef je alles buiten jezelf de schuld. Je wordt bozer, bozer en bozer. Al je gedachtes worden gevoed door deze boze toestand. Je voelt het al, je zal steeds bozer worden en je gedrag wordt hier ook door beïnvloed. - Vluchten
Dit is de andere automatische reactie van ons brein en zorgt ervoor dat je nog angstiger wordt. Je trekt je terug, zoekt dekking en wacht tot de crisis voorbij is. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat deze angstige toestand ook angstige gedachtes met zich mee brengt.
Herken je dit? Wees gerust. Dit is écht heel normaal en je bent niet de enige. Het is namelijk nogal wat, dat wat zich nu afspeelt in de wereld. En de intentie van ons brein is goed, die wil ons namelijk te alle tijden beschermen tegen gevaar.
Ok. Helder. Maar wat kun je dan doen om uit deze crisistoestand te stappen?
- Stap 1 | Bewustzijn creëren
Als je bovenstaande hebt gelezen is de stap 1 eigenlijk al gezet, alleen het besef al dat je brein zo werkt is vaak al heel verhelderend. Vervolgens kun je het bij jezelf gaan herkennen als je overlevingsstand aan staat en er bewust voor kiezen hier niet in mee te gaan. Wat ik zelf wel eens doe is mijn reptielenbrein bedanken voor het feit dat ze mij wil beschermen maar dat ik het prima redt en rustig wil blijven. - Stap 2 | Word de beste vriend(in) van je prefrontale cortex
Om je niet te laten leiden (of is het eerder lijden ;-)) door je reptielenbrein is het belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren. Het gedeelte van het brein wat je nodig hebt om zelf aan het roer te gaan staan is namelijk je prefrontale cortex. She’s your BFF als het gaat om veranderen en rustig blijven. Ze is alleen wel heel snel moe en als dat gebeurt komt het reptielenbrein al snel om de hoek kijken om het stokje over te nemen en dan ben je weer terug bij af. - Stap 3 | Zorg voor de juiste omstandigheden
Wat heb jij nu nodig? Wordt je onrustig van het nieuws? Skip het dan even. Ben je moe? Neem rust. We jakkeren veel te vaak maar door en door en nemen geen tijd om tot rust te komen. Hoe staat het ervoor met jouw gezondheid? Wellicht is dit juist de tijd om dat bewegen eens op te gaan pakken. Maak het klein, en begin met een dagelijkse wandeling. Goed voor je lijf en brengt rust in je hoofd. - Stap 4 | Wees dankbaar
Wat is er wel? Ja, je kunt veel dingen niet meer maar wat kun je nog wel? Klinkt wellicht als een open deur maar als je jouw brein constant blijft voeden met al het negatieve zie je het positieve niet meer. Wat je aandacht geeft groeit.
Merk je dat je last hebt van de tijd waarin wij nu leven en wil je hier eens over kletsen? Boek dan een gratis breinsessie in mijn agenda.